Prvá letná pneumatika so zimnou homologáciou pre SUV vozidlá

Pneumatika MICHELIN CrossClimate, celosvetovo prvá letná pneumatika, ktorá má zároveň zimnú homologáciu, bude od septembra k dispozícii aj vo verzii pre SUV vozidlá. MICHELIN CrossClimate predstavuje novú, inovačnú kategóriu pneumatík, ktorá v sebe kombinuje technológie zimných i letných pneumatík, čo sa až do tohto okamihu považovalo za nemožné. Majitelia SUV vozidiel si môžu vyberať zo 6 rozmerov od 17” do 19”. Pneumatika je k dispozícii aj vo verzii pre osobné vozidlá.

Na rozdiel od celoročných pneumatík, ktorých výkony v letných a zimných podmienkach sú vždy výsledkom technického kompromisu, získala pneumatika MICHELIN CrossClimate v teste priľnavosti na mokrom povrchu najvyššie možné klasifikačné hodnotenie triedy „A" podľa hodnotiacich kritérií tak pre letné, ako aj pre zimné pneumatiky. Pneumatika prispôsobuje svoje vlastnosti aktuálnym poveternostným podmienkam vďaka inovačnej stavbe behúňa a použitiu inteligentných elastomérov.

Od septembra rozširuje Michelin rad pneumatík MICHELIN CrossClimate o verziu pre vodičov najobľúbenejších SUV vozidiel, ako sú Ford Kuga, Volkswagen Tiguan, Toyota Rav 4, Jeep Cherokee, Mitsubishi Autlander nebo Nissan Qashqai. Pneumatiky budú k dispozícii v rozmeroch od 17" do 19". Celkovo bude teda celý rad ponúkať 6 rozmerov pre SUV vozidlá a 37 rozmerov pre osobné vozidlá od 14'' do 18''.

235/60 R16 104V XL TL CROSSCLIMATE SUV MI

Ford Kuga

235/50 R18 101V XL TL CROSSCLIMATE SUV MI

Volkswagen Tiguan, Volvo XC70

215/70 R16 100H TL CROSSCLIMATE SUV MI

HYUNDAI iX35, HYUNDAI  Tucson, Kia Sportage Peugeot 4008

235/60 R18 103V TL CROSSCLIMATE SUV AO MI

Homologácia Audi Q5,

235/60 R18 107W XL TL CROSSCLIMATE SUV MI

LAND ROVER Evoque, Mercedes GLC, Volvo XC60,

235/55 R18 104V XL TL CROSSCLIMATE SUV MI

Chevrolet Captiva, Toyota Rav 4

225/65 R17 106V XL TL CROSSCLIMATE SUV MI

Fiat Freemont, Honda CR-V, Mazda CX-5

235/55 R19 105W XL TL CROSSCLIMATE SUV MI

Hyundai Santa Fee, Kia Sorento, Mazda CX-7,

225/55 R18 98V TL CROSSCLIMATE SUV MI

Jeep Cherokee, Mitsubishi Autlander, Nissan X-Trail, Renault Koleos, Subaru Forester

215/55 R18 99V XL TL CROSSCLIMATE SUV MI

Nissan Qashqai, Opel Mokka,

235/65 R17 108W XL TL CROSSCLIMATE SUV MI

Land Rover Discovery, Mercedes M, Volksvagen Touareg,

225/60 R18 104W XL TL CROSSCLIMATE SUV MI

Honda CR-V, Lexus NX, Subaru Legacy, Volvo XC60

Pneumatika bola testovaná a hodnotená nezávislými organizáciami TÜV SÜD Product Service, DEKRA Test Center a UTAC-CERAM Group. Výsledky potvrdili najvyššie výkony tak v letných, ako aj v zimných podmienkach a zároveň prevahu nad celoročnými pneumatikami dostupnými na trhu. Prevaha pneumatiky MICHELIN CrossClimate bola zrejmá okrem iného v oblasti kľúčovej pre bezpečnosť, čiže v brzdení na suchom povrchu.

Jedinečné výkony novej pneumatiky MICHELIN CrossClimate vychádzajú z kombinácie troch najvyspelejších technológií.

1. Inovačná zmes gumy:

-        Behúň je veľmi pružný, dokáže sa teda prispôsobiť akejkoľvek nerovnosti povrchu vo všetkých jazdných podmienkach - na suchej, mokrej i zasneženej vozovke.

-        Pneumatika má nízky valivý odpor.

2.    Jedinečná kombinácia smerového dezénu s atypicky usporiadanými 3D samoblokujúcimi lamelami:

-        3D lamely sú usporiadané pozdĺž dezénových blokov, ako je to typické pri letných pneumatikách, a zároveň sa vyznačujú zložitou geometriou, tak ako je to pri lamelách zimných pneumatík Michelin. Lamely majú zvlnený profil s meniacou sa šírkou, čo v zimných podmienkach zaisťuje efekt „drápu" - lamela sa zaryje do snehu a zvýši priľnavosť pneumatiky.

-        Smerový dezén s premenlivými uhlami dezénových blokov optimalizuje priľnavosť na snehu.

-        Zvislé a vodorovné zvlnenie lamely vytvára efekt samoblokovania.

3. Kombinácia skosených hrán behúňových blokov s vysokovýkonnými lamelami zaisťuje maximálnu kontaktnú plochu s vozovkou a zvyšuje tak účinnosť brzdenia na suchom povrchu. Využitie inovačných lamiel s plnou hĺbkou zaručuje vynikajúce brzdné vlastnosti a záber na snehu.

Pneumatika MICHELIN CrossClimate umožnila vznik novej kategórie pneumatík. Nejde o celoročnú pneumatiku (s priemernými výkonmi v letných i zimných podmienkach), ale o prémiovú letnú pneumatiku s najvyššími možnými výkonmi v zimných podmienkach. Jej stavba reaguje na potreby vodičov, ktoré vyplynuli z testov nezávislých výskumných inštitúcií. Reaguje zároveň na otepľujúcu sa klímu v Európe. MICHELIN CrossClimate je pneumatika pre vodičov, ktorí chcú mať pocit bezpečnosti pri jazde na suchom i mokrom povrchu v lete, ale zároveň aj v premenlivých poveternostných podmienkach v zime.

Každý rok investuje Michelin viacej než 640 miliónov eur do výskumu a vývoja, uskutočňuje 75 tisíc testov medzi vodičmi na celom svete a vypočuje si názory 11 tisíc osôb nakupujúcich pneumatiky.

Michelin je celosvetovým technologickým lídrom na trhu s pneumatikami. Skupina Michelin vyrába, predáva a propaguje produkty a služby súvisiace s mobilitou - pneumatiky pre osobné aj nákladné vozidlá, lietadlá, bicykle, poľnohospodárske a stavebné stroje, motocykle, rovnako ako aj sprievodcov, mapy, atlasy a internetové služby (ViaMichelin.com). Sídlo Skupiny je vo francúzskom meste Clermont-Ferrand. Spoločnosť zamestnáva viac ako 100 tisíc osôb v 170 krajinách. Michelin má 67 výrobných závodov v 17 krajinách.

www.michelin.sk

Doplňujúce informácie poskytuje: